Comunicat_2019-12-09,Iași/9 DECEMBRIE – Ziua Internaţională Anticorupție

Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit ca data de 9 decembrie să reprezinte Ziua Internaţională Anticorupţie.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută în perioada 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi.

Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, pentru celebrarea Zilei de 9 Decembrie, a organizat o campanie de informare a cetăţenilor la cu privire la semnificaţia zilei de 9 Decembrie, consecinţele implicării în fapte de corupţie, precum şi modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie.

În perioada de desfăşurare a campaniei, 05.-09.12.2019, se vor realiza  următoarele activităţi:

► în ziua de 05.12.2019, în colaborare cu lucrători din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași, în staţiile C.F.R. Cristeşti şi Iaşi Internaţional, precum şi în trenurile de călători, vor fi oferite materiale promoționale(pliante şi flyere) persoanelor care tranzitează frontiera româno-moldoveană prin Punctul Feroviar Ungheni;

► în ziua de 06.12.2019, în colaborare cu lucrători din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, vor fi oferite materiale promoționale(pliante şi flyere) şi informaţii utile persoanelor aflate în cele trei terminale ale Aeroportului Internaţional Iaşi;

► în ziua de 09.12.2019, se va desfăşura o activitate de promovare a mesajelor anticorupţie în incinta „Atrium Palas” din Complexul PALAS MALL, unde vor fi oferite cetăţenilor materiale promoționale(pliante şi flyere) şi informaţii utile, iar prin intermediul reţelei de monitoare video va fi difuzat materialul video al Campaniei „TU POŢI FACE LUMINĂ”.

Desigur, activitatea curentă a Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi vizează în permanenţă creşterea gradului de integritate a lucrătorilor M.A.I. din zona de competenţă, eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei, consolidarea colaborării cu toate instituţiile teritoriale angrenate în lupta anticorupţie, precum şi cu societatea civilă.

În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora linia telefonică gratuită, Call center anticorupție – 0800.806.806 ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Pot fi sesizate fapte de corupţie şi la numărul de telefon 0232301206, fax 0232211866 aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, precum şi la adresa de e-mail iasi.dga@mai.gov.ro sau la sediul instituţiei noastre din municipiul Iaşi, str. Zugravi nr. 64.

 

 

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE IAŞI